Smile

Betekints Apartman

5700 Gyula, Vár utca 23.

+36 20 313 6929

Header Image

Látnivalók


Almásy-kastély

Almásy-kastély

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállítása nem csupán a főurak, hanem a cselédség életét is bemutatja. Számos interaktív eszköz szolgál segítségül a korabeli mindennapok, a hierarchia, valamint a kastély történetének megismeréséhez is. Az épület bejárásának átlagos időtartama másfél-két óra, hiszen a látogatók megtekinthetnek egy kisebb időszaki kiállítást, valamint a toronykilátóba is válthatnak jegyet. Ha a bejárás után pedig szükségük van egy kis pihenésre, a Kastély Kávézóban és az ajándékboltban gyulai kézműves termékeket kóstolhatnak, illetve vásárolhatnak meg.

Gyulai Vár

Gyulai Vár

Az Almásy-kastéllyal szemben található Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavára, amely a város egyik legnagyobb attrakciója. A kiállítás során a látogatók a korabeli élettel, a vár történetével, s annak fontos szereplőivel egyaránt megismerkedhetnek. A toronyból pompás panoráma nyílik, akár a Bihari-hegyekig is el lehet látni. A Várkertben pedig tökéletes helyszíne a kellemes sétáknak.

Várfürdő

Várfürdő

A Gyulai Várfürdő a város másik híres attrakciója, amely az 1950-es évektől kezdődően működik. Az „egészség bástyája” szlogennel kampányoló intézmény magában foglal egy gyógyfürdős/gyógyászati és egy uszodai részleget, egy strandterületet, valamint egy nemrég megnyílt családi élményfürdőt, az Aquapalotát. Zöldterületének része egykoron az Almásy-kastély parkjának része volt.

Százéves cukrászda

Százéves cukrászda

A városközponttól nem messze, a Ladics-ház szomszédságában található Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Különlegessége nem csupán a restaurált bútorokkal berendezett enteriőr, hanem hogy épületén belül korabeli eszközökkel berendezett cukrászmúzeum is található.

Ladics-ház

Ladics-ház

A Százéves cukrászda mellett található Ladics-ház. A kiállítás a 19-20. századi vidéki polgárság életét mutatja be a Ladics család öt generáción át gyűjtött használati és berendezési tárgyai segítségével. Számos érdekes történettel is megismerkedhet a látogató – az egyiknek fontos szereplője a ház egyik úrnője, Borbála asszony, akinek a legenda szerint nyugtalan szelleme gyakorta visszatér szeretett otthonába.

Kohán Képtár

Kohán Képtár

A gyulai gyökerekkel rendelkező Kohán György Kossuth-díjas művész végrendeletében számos festményt és grafikát hagyományozott a városra. Ennek egy része a nemrég felújított képtárban található. Az állandó kiállítás mellett gyakran megújuló időszaki kiállításokat is megtekinthetnek a látogatók.

Gyulavári Kastély

Gyulavári Kastély

A város külterületén található épület ismeretterjesztő jellegű kiállításában a térség múltjával, jelenével és jövőjével ismerkedhet meg a látogató. A hagyományokat, a kultúrát és fenntartható fejlődést átölelő koncepció mellett az épületben kávézó és ajándékbolt is található, valamint nemrég megnyitásra került a Gyulai Kézműves Bio Látvány Sörfőzde is.

Gyulai Kolbász Múzeum

Gyulai Kolbász Múzeum

A városközponttól kicsit távolabb található a Gyulai Kolbász Múzeum, amely gyűjteményét korábban húsipari kiállításnak is nevezték. Az épületben nemcsak a híres gyulai kolbász történetével ismerkedhet meg a látogató, hanem a korabeli eszközöket is szemügyre veheti.

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc gyulai származását a város többféleképp is hirdeti – ennek egyik legfontosabb állomása a múzeumnak berendezett szülőháza. A kiállítás a zeneszerző életének és munkásságának bemutatása mellett megismerteti a látogatót Gyula oktatástörténetével is, számos interaktív eszköz segítségével.